HAZAKÖLTÖZHETEK-E A GYEREKEMMEL MAGYARORSZÁGRA?

válás2Egyre többen keresik fel irodámat azzal a kéréssel, kérdéssel magyar édesanyák, hogy hazaköltözhetnek-e kislányukkal, kisfiukkal Magyarországra, mert megromlott a házasságuk, párkapcsolatuk és sokkal biztonságosabb jövőt látnak odahaza, mind saját maguk, mind gyermekük tekintetében.

Sajnos, amennyiben az édesapa ebbe nem egyezik bele, nem marad más, csak a bírósági út. Ezt persze megelőzheti egy egyeztető tárgyalás az édesapával és ügyvédjével, de ennek sikertelensége esetén mindenképpen a gyermek szokásos tartózkodási helye szerinti bírósághoz kell fordulni és kérni, hogy a bíróság tegye lehetővé a gyermek számára a végleges/ideiglenes külföldre költözést. A kérelemnek igen jól indokoltnak kell lennie és elsősorban a gyermek érdekeinek kell, hogy megfeleljenek a kérelem alapját képező indokok.

A gyermek csak igen ritkán kerül meghallgatásra 12 év alatt, míg a 16 éves gyermek véleménye már nem hagyható figyelmen kívül.

A kérelem alapján mindkét szülő meghallgatásra kerül, s a bíróság ezen nyilatkozatok alapján, valamint a gyermek érdekeinek figyelembe vétele mellett fogja eldönteni, engedélyezi-e a gyermek Magyarországra költözését.

Általános tapasztalat, hogy 3-4 év alatti gyermekek esetében több esély van, hogy erre lehetőséget adjon a jog, mint 6 éves kor felett, miután az iskolarendszerek különbözősége miatt a bíróságok nem szoktak lehetőséget adni a gyermek érdekében az iskolaváltásra és arra hivatkozva, hogy a gyermeknek már kialakult “háttérországa” és szokásai vannak, nagyon kevés esetben van lehetőség elérni, hogy a bíróság engedélyt adjon a külföldre költözésre. Az olasz Legfelsőbb Bíróság egy 2014-es határozata szerint “a gyermek érdekében és a gyermek azon joga alapján, hogy mindkét szülővel megtartsa érzelmi és fizikai kapcsolatát, még a szülők alkotmányos  jogai is korlátozás alá eshetnek” (lásd pl. szabad lakhely választás joga).

Minden magyar édesanyának javaslom, hogy a gyermekei érdekében nagyon alaposan gondolja meg párjával, melyik országban kívánnak letelepedni és hol kezdi meg a kiskorú iskolai tanulmányait, mert egyetértés hiányában később ebből a rendszerből már csak bíróságok közbenjárása mellett lehet a gyermeket máshová költöztetni.