2021 – VÁSÁROLJON MOST OLASZ NYARALÓT BIZTONSÁGOSAN ÉS A LEGKEDVEZŐBB FELTÉTELEK MELLETT

Megváltozott a világ körülöttünk, új életfilozófiák, trendek kezdenek kialakulni. Az utóbbi évtizedekben kitágult globális világban ismét egyre nagyobb szerepet kap a közelség, az elérhetőség, a kiszámíthatóság. Pár éve már divatját múltnak számított a saját nyaraló, hiszen annyi felé lehetett már repülni, olyan sok egzotikus helyre lehetett már utazni, hogy senki nem akarta minden télen/nyáron a megszokott családi nyaralóban tölteni az éves szabadságát. Ma azonban ez a tendencia kezd kikopni és az emberek újra értékelni kezdik a megszokott környezet biztonságát, a saját odú melegét és védettségét, a családias hangulatot egy-egy kisebb üdülőfaluban.

S hol is lehetne kellemesebb, meghittebb és szebb nyarakat/teleket eltölteni, mint Olaszországban? Legyen szó a színes szigetvilág nagyjairól, Szicíliáról és Szardíniáról, vagy az illatos Toszkánáról és Ligúriáról, a Dolce Vita legismertebb zugairól, Sorrento-i félsziget, Capri, Positano, de döntsön az emberfia a mesés Dél-Tirol síparadicsomai vagy az Adria történelmileg is belénk forrott hosszú tengerpartjai mellett, választását biztosan nem fogja megbánni.
De hogyan is kezdjen neki az ingatlanvásárlásnak?
Sokan vállalják az ismeretlenbe fejest ugrani vagy a “vak vezet világtalant” módjára elavult netes oldalakon tájékozódni, s csak később döbbennek rá, hogy megfelelő jogi és adózási ismeretek hiányában bizony nem a legmegfelelőbb döntéseket hozták vagy éppen kétszer annyit fizettek, mint amennyit szükséges lett volna, de az is előfordulhat, hogy végül nem olyan ingatlant vásároltak, mint amilyen a hirdetésben szerepelt és szerettek volna.
A legtöbb probléma a műszaki megfelelőség körül szokott kialakulni, illetve a felújítás során előbukkanó olyan rejtett hibák vagy nem ismert tulajdonságok miatt, amelyek akár az ingatlanberuházás sikerét is megkérdőjelezhetik.
Azzal is érdemes tisztában lenni, hogyan, milyen feltételek mellett, milyen adókötelezettségekkel lehetséges később az ingatlant bérbeadni vagy üzemeltetni.
Ki szerkeszthet Olaszországban ingatlan adásvételi szerződést: ügyvéd vagy közjegyző? Milyen nyelven kerül megszerkesztésre az irat? Elég egy egyszerű fordítás?
Házassági vagyonközösségünk rész lesz az ingatlan?
Hol ellenőrizhetem az ingatlanon levő terheket és a tulajdonosokat?
Hol tudok utánanézni, hogy az ingatlannak van-e lakhatási engedélye?
Milyen illetékekkel kell számolnom az adásvétel során? Ezek mértéke milyen feltételeken múlik?
Igaz, hogy vannak kedvezményes adózású ingatlanok?
Milyen adókkal kell a későbbiekben számolnom? Van ingatlanadó Olaszországban?
Szükséges lesz könyvelő az ingatlan hasznosítás során?
Hol adózok a bérlet után?
Kell céget alakítanom? Kell egyéni vállalkozást létrehoznom? Ha ige, hol: Olaszországban vagy Magyarországon?
Bejelentkezhetek az ingatlanba? Ez milyen következményekkel jár? Kell kérnem tartózkodási engedélyt, ha ki szeretnék költözni több hónapra?
Van aki tud nekem segíteni a hasznosításban?
A felújításhoz hozhatok magyar szakembert?
Be kell jelentem a munkálatokat? Melyik hivatalnál kell bejelentem az építkezési munkálatokat?
Kellenek tanúsítványok, amelyeket csak képzett szakember állíthat ki?
Bármilyen színűre festhetem a ház külső falát? Igaz, hogy Olaszországban ez is le van szabályozva?
Építhetek garázst, fészert az udvarra? Ezek engedélykötelesek?
Ezek mellett sok egyéb kétely is felmerülhet a nyaralóvásárlást fontolgató külföldi fejében. Amennyiben ezekre megnyugtató, érthető és naprakész válaszokat szeretne kapni, látogasson meg minket Budapesten vagy kérjen konzultációs időpontot a mesés Toszkána szívében berendezett ügyvédi irodánkba az info@drkmolnar.hu címen.
Addig pedig nézegesse az ingatlanirodák gazdag kínálatait!