DIÓHÉJBAN – MERREFELÉ ÉRDEMES MA INGATLANT VÁSÁROLNI OLASZORSZÁGBAN?

Covid ide, Covid oda, továbbra is igen sok megkeresést kapunk ügyfeleinktől, akik a jogi konzultáció mellett legtöbbször arra kíváncsiak, hol érdemes ma ingatlant vásárolni Olaszországban, mit tanácsolunk mi, akik itt élünk és ismerjük az ország adottságait.
Alapvetően a kérdésre nem adható egyértelmű válasz, ha nem tesszük fel először azt a kérdést, milyen céllal szeretnénk az ingatlant birtokolni?
Aki azért szeretne vásárolni, mert egy tengerparti nyaralót keres a család számára, az nyugodtan álljon meg már a Trieszt-Grado-Velence környékén. Ezek a hagyományosan “magyarlakta” területek mindig is vonzották azokat, akik igazán csak egy tengerpartot keresnek, semmi extrát, még nem is az igazi mediterrán vidéket. Az ugyanis jóval lejjebb kezdődik.
Ma az Adria északi partján sok eladó ingatlan keres gazdát. Ezek árakban azonban óriási különbségekkel bírnak. A tengerparttól távolabbi kis településeken egyértelműen áron alul lehet ma öreg ingatlanokat vásárolni. Akinek van befektetésre váró 5, 10 vagy 15 millió forintja, gond nélkül talál magának egy kisebb nyaralót. Ezek felújítására aztán legalább ugyanennyit kell költeniük, bár a 40-50.000 eurós kisebb ingatlanok között már elvétve felújítottak is találhatók.
Aki azonban a tengerpart mellett keres új vagy felújított lakást, nyaralóközponthoz tartozó apartmant vagy kertes házat, az számoljon azzal, hogy ezeknek az árai kb. 120.000 eurónál kezdődnek.
Egészen más a helyzet azonban a francia Riviéra felé található, de még az olasz Liguria tartományhoz tartozó színpompás zsalugáteres ingatlanokkal. Ezek esetében, ha tengerparthoz közel szeretnénk egyet birtokolni, akkor már mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. Itt az induló ár a felújítandó lakások esetében is 90.000-100.000 euró, de igen sokba kerül errefelé a felújítás maga is.
A tengertől távolodva az árak viszont egyre lejjebb mennek, s felújítandó ingatlant már 50.000 eurótól is lehet vásárolni.
Megint csak más a helyzet a déli tartományokhoz tartozó és az utóbbi időkben rendkívül felkapott Puglia tartománynak hófehér tengerpartja mellett található még hófehérebb vagy egyenesen kőből épített óvárosi ingatlanjai esetén. Ezek az utóbbi években olyan árnövekedésen mentek keresztül, hogy ma már tengerparti ingatlant igen nehéz elérhető áron megkaparintani. Ezek az ingatlanok azonban a mediterrán életstílus talán leghűségesebb megtestesítői. A fehér homok és a végtelenségig elnyúló kristálytiszta víz mellett a tipikus mediterrán városkák közelében megbúvó ingatlanok tökéletes nyaralást biztosítanak és kiadhatóságuk is szinte garantált.
Az utóbbi években a nemzetközi szinten is rendkívül felkapott városok (Gallipoli, Lecce, Polignano) igazi turistacsalogató programokkal és esti szórakozóhelyekkel várják az idelátogató turistákat. Itt azonban jelenleg 150.000 euró alatt csak a tengerparttól távolabbi eldugott kis falvakban lehet már csak olcsó apartmant találni. Akinek azonban a takarója még hosszabbra nyúlik, annak megfontolandó egy Puglia tartománybeli igazi mediterrán nyaralón elgondolkodnia.
A bátrabbaknak – és talán legszerencsésebbeknek – azonban egyértelműen a szigetvilágot ajánljuk, hiszen az olasz szigetek mesés környezetet biztosítanak a kikapcsolódáshoz, s Szardínia, Elba vagy Capri és Ponza szigete az igazi Dolce Vita életstílus megtestesítője, fényükben, illatukban is a 70-és évek jómódját őrzik. Itt persze az árak is jóval magasabbak. Ha nem a tengerparton, hanem a sziget belsőbb vidékein keresünk, akkor 100.000 euró alatt is találhatunk kisebb ingatlanokat, de a parton az árak már inkább a 150.000-250.000 euró körül mozognak még apróbb apartmanok esetén is. Viszont a cserébe megvásárolt panoráma és mediterrán feeling garantált és hosszú távon biztosít anyagi megtérülést is.
Végül, de nem utolsó sorban pedig, javasoljuk, hogy aki teheti, gondolkodjon az örök Toszkánában. A toszkán középkori városkák, a sokszínű és egész évben tartó programok, a csodálatos panoráma és a világhírű borvidékek és olíva ültetvények között ma sok eladó kis nyaralóházat találni, de akinek a pénztárcája engedi, annak ajánlott most még alaposabban körülnézni, mert meseszép villákat és agriturizmusként is működtethető, a toszkán dombokra nyíló régi borbirtokokat is meghirdettek az utolsó időkben, amelyek legtöbbje öröklés miatt és/vagy örökösödési viták elkerülése végett került ki az ingatlanpiac hirdetései közé, meglehetősen jó áron.
Mindenki igénye és ízlése szerint találhatja meg igazi toszkán feelinget a kisebb vagy nagyobb házak között, 50.000 eurótól a többmilliós pazar villákig, hogy aztán az év minden évszakában élvezni tudja azt.
Az olasz ingatlanpiacon tehát ma igen széles skálán mozog a kínálati oldal, érdemes szemezgetni és használni a fantáziát.
Irodánk az előzetes ingatlanjogi-adójogi tanácsadás mellett, igény esetén végigkíséri Önöket az adás-vétel buktatóin és partnereink segítségével akár a felújításhoz és az üzemeltetéshez is szakmai tanácsot és asszisztenciát tud nyújtani.