VIGYÁZAT A KÉSZPÉNZES FIZETÉSEKNÉL!

fisco-2015-10-pagamenti-in-contanti-bigOlaszországban 2016. január 1-tól a készpénzben történő fizetések felső határát 1.000 Euróról 3.000 Euróra emelték. A 3000 Euró összeget meghaladó fizetéseket azonban továbbra is tiltott készpénzben eszközölni. A jogszabályok igen súlyosan (2%-tól 40%-ig terjedő büntetési tétellel) is szankcionálhatják a törvénysértőket.

Emlékeztetünk továbbá mindenkit, hogy a magánszérában zajló pénzügyi tranzakciókat szabályozza a törvény, s célja, hogy a pénzügy tranzakciókat követhetővé tegye illetve segítse az elektronikus pénzforgalom elterjedését.

Röviden összfoglalva az újdonságokat:

– a törvényi maximum felemelésre került 1.000,00 Euróról 3.000,00 Euróra (így például a magánszemélyek között létrejött kismotor vagy elektromos felszerelés adásvétele során 2.999,99 Euróig lehetséges a vételárat készpénzben teljesíteni);

– ugyanez a szabály érvényesül például a lakásingatlan bérlése esetén a bérleti díj fizetésére (a korábbi szabályozás szerint ugyanis a lakbért kizárólag banki utalással vagy banki csekkel lehetett teljesíteni a követhetőség és bizonyíthatóság érdekében);

– a banki és postai csekkek viszont továbbra sem lehetnek átruházhatóak 1.000 Euró felett, tehát ezen határon túl csakis NON TRASFERIBILE feliratú csekket szabad kiállítani és elfogadni.

Az új szabályozás szerint minden hitelkártyát el kell fogadnia annak, aki kereskedelmi tevékenységet folytat, sőt, rövidesen minden fizető automata is el kell, hogy fogadja az elektromos kártyákat (ideértve az egyszerű parkolóórákat is)

Megszűnt továbbá az a szabály, mely kimondta, hogy csak a 30 Eurón felüli fizetést lehet bankkártyával eszközölni, az új szabályozás szerint az 5 Eurót meghaladó összeg már fizethető kártyáva (legalábbis elviekben).

További részleteket a Gazdasági Minisztérium rövidesen elfogadásra kerülő rendelete fog tartalmazni, bizonyos szabályok értelmezése mellett.