OLASZORSZÁGBAN GYAKRAN MEGFORDULÓ HIVATÁSOS AUTÓBUSZVEZETŐK ÉS TEHERGÉPKOCSI VEZETŐK FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

gki_jogositvany

Tájékoztató a nemzetközi és belföldi árufuvarozásban és személyszállításban részt vevőknek.

Gépjárművezetői Képesítési Igazolvánnyal (GKI) kapcsolatos tudnivalók összefoglalva:

Felhívjuk a nemzetközi- és belföldi árufuvarozásban és személyszállításban részvevő cégek és magánszemélyek figyelmét, hogy az uniós jogszabályok helyes értelmezése alapján,

    •         akik eddig még nem rendelkeztek személyszállítói vagy árufuvarozói szolgáltatói igazolvánnyal (GKI) azoknak alapképzésen kell részt venniük,
    •         akik már rendelkeznek GKI igazolvánnyal, nekik a lejáratot megelőzően a megújítás miatt továbbképzésen kell részt venniük.

Tehergépkocsi vezetőknek:

    •         azok, akik csak belföldi árufuvarozói szolgáltatói igazolvánnyal rendelkeznek, nekik legkésőbb 2014. szeptember 10-ig be kellett szerezniük a gépjárművezetői képesítési igazolványt (GKI)
    •         azok, akik mind belföldi mind nemzetközi árufuvarozásban vesznek részt, már rendelkezniük kell ezzel az igazolvánnyal
    •         azok, akik már rendelkeznek a GKI igazolvánnyal, de az hamarosan le fog jár, azoknak továbbképző szaktanfolyamon kell részt venniük,(itt továbbra is azok kapnak haladékot 2014. szeptember 10.-éig, akik csak belföldi árufuvarozásban vesznek részt).

Autóbuszvezetőknek:

    •         azok, akik autóbusz vezetőként még nem rendelkeznek személyszállítói szolgáltatói igazolvánnyal azoknak az alapképesítést adó vizsgát (tehát az alap GKI igazolványt kell megszerezniük) kell letenniük
    •         azok az autóbuszvezetők, akiknek friss (2008. szeptember 9. után kiállított) jogosítványa van, csak GKI igazolvánnyal végezhetik a hivatásos autóbuszvezetői tevékenységüket, tehát alapképesítést kell szerezniük

Szankciók!

2009. szeptember 10-e után az olasz hatóságok közúti forgalmi ellenőrzés során kérik (kérhetik) az igazolványt. Amennyiben nincs vagy lejárt, 3 hónapig terjedő gépjármű lefoglalással és súlyos pénzbírsággal büntetik a szabálysértőt. A lefoglalás napi költsége kb. 30 euró, így egy 3 hónapra lefoglalt gépjármű esetén 2700 eurót kell befizetni. A büntetés mérséklésére, vagy mellőzésére méltányossági alapon sincs lehetőség!

Fizetésképtelenség esetén a letelt 90 nap után a hatóság elkobozhatja a lefoglalt járművet, melynek elárverezése után abból elégítheti ki a követelését. Emellett még számolni kell az esetleges áru átrakodási ill.-továbbszállítási költségekkel, valamint a GKI-val nem rendelkező és gépjármű nélkül maradó sofőr hazaszállításával.

A pénzbírság rövid időn belül való kifizetése esetén kb. 400 euróval kell számolni, amely azonban jóval későbbi megfizetés esetén megtöbbszöröződhet!

GKI alapképesítés (alapképzés): első alkalommal, alapvizsga letételével szerezhető meg. Ehhez a szaktanfolyam elvégzése és a sikeres vizsga letétele szükséges.

GKI továbbképzési képesítés: a megszerzett alapképesítés vagy a legutolsó továbbképzés óta eltelt 5 éven belül, feltéve, hogy tevékenységét a továbbiakban is kívánja folytatni. Ez esetben kell továbbképzési szaktanfolyamon részt venni illetve sikeres vizsgát tenni a követelményekből.

A GKI alapképesítésre, ill. továbbképesítésre szolgáló igazolvány egységesen a sikeres vizsga napjától számított 5 (öt) évig érvényes!

A tanfolyamra való beiskolázás feltételiről, a szükséges tankönyvekről stb. a http://www.gki-kepzes.hu/ honlapon tájékozódhatnak.