RENT TO BUY – az alternatív lakásvásárlás Olaszországban

rent-to-buy

Bizonyára sokan ismerik ezt a fajta vételi opciót, ugyanakkor még többen vannak azok, akik egyáltalán nem tudják, miről is van szó, ezért röviden bemutatjuk az intézményt.

Ez a vételi koncepció a lakásbérlet és az elővételi szerződésbe foglalt jövőbeni ingatlan-tulajdonátruházás keveréke, amelynek fő szabálya az, hogy a “rent-to-buy” szerződés megkötését követően a bérleti díjként kifizetett havi díj egy része beszámításra kerül a végleges adásvételi szerződés megkötése során a vételárba.

Ezen nevesített újgenerációs szerződés szabályait a D.L. 12.09.2014, n.133 valamint az ezt törvényi szintre emelő 2014. évi 164. tv. tartalmazza, amely részletezi a lakáshasználati jogokat a jövőbeni adásvétel függvényében.

Alapszabályként a felek arra kötnek szerződést, hogy a jövőbeni vevő bérleti díjat fizet a jövőbeni eladó felé, amely utóbbi kötelezettséget vállal arra, hogy egy meghatározott határidőn belül végleges jelleggel át fogja a bérlőnek ruházni az ingatlan tulajdonjogát. A felek ennek érdekében pontosan megállapodnak nemcsak az ingatlan eladáskori vételárában, hanem abban is, hogy az időközben fizetett bérleti díjnak hány százaléka kerül beszámításra a vételárba.

Az ilyen jellegű szerződést meg kell különböztetni a lízingtől, mert ezt a nevesített szerződést az ingatlannyilvántartásba is be lehet jegyeztetni, biztosítva ezáltal különböző jogokat, jogosultságokat harmadik személyekkel szemben, ugyanakkor jelenleg nem élvezi ugyanazokat az adókedvezményeket, amelyeket az ingatlan lízing az utóbbi években kiharcolt magának. További előnye a rent-to-buy konstrukciónak, hogy a szerződés átruházható és már eleve úgy is köthető, hogy más lesz a jogszerző tulajdonos, mint az előszerződést kötő bérlő. Nemfizetés esetén lehetséges a kilakoltatás eszközéhez folyamodni, illetve a szerződés felbontása kérhető szerződésszegés esetén.

Ez a megoldás főként azok számára javasolt, akik a lakóingatlan kiválasztásakor nem rendelkeznek a szükséges anyagi háttérrel, az ingatlan teljes vételárával, például mert még nem sikerült eladniuk a korábbi lakásukat, amely azonban már meghirdetésre került, tehát esély van rá, hogy pár éven belül elkel és a befolyó pénzből lehetőség lesz a végleges adásvételt realizálni, de nem szeretnék esetlegesen elveszíteni a kiválasztott ingatlant, vagy már addig is élvezni szeretnék az új (esetleg nagyobb, vagy munkahelyhez közelebbi) lakás előnyeit, s ennek érdekében vállalják, hogy ideiglenesen bérleti díjat fizetnek a megvásárolandó lakás használatért (amelynek azonban egy része a későbbi adásvétel során beszámításra kerül az ingatlan vételárába).

További részletekért forduljon bizalommal hozzánk!